27 Aralık 2016 Salı

NEDEN ERÜ İLETİŞİM?

     Üniversiteli arkadaşlar, hepiniz tercih döneminizi hatırlıyorsunuzdur herhalde. Ne kadar da sancılı bir dönemdi o öyle.Uykusuz geceler,kararsızlıklarla dolu saatler,tercih robotlarıyla yapılan arkadaşlıklar. En umursamaz insan dahi o zamanlarda heyecan yapmıştır illa.Neyse ki iyi veya kötü geçti o günler.Bir şekilde üniversiteli olup çimlerde oturmanın zevkini tadabildik.:)

19 Aralık 2016 Pazartesi

HER ŞEYDEN ÖNCE VATAN

     Abraham Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini genelde çoğu insan bilir ama yine de hatırlamakta yarar var diye düşünüyorum.Peki nedir bu ihtiyaçlar hiyerarşisi?
     Maslow'un hiyerarşisine göre, insanlar temel ihtiyaçlarından başlayıp,belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra daha ileri safhaya geçer ve bu yüzden hiyerarşi genellikle piramit şeklinde gösterilir.En alt seviye insanların en temel ihtiyaçları olurken,üst katmanlara çıkıldıkça ihtiyaçlar daha kompleks hale gelir.

16 Aralık 2016 Cuma

KÜÇÜK DAĞLARI SEN YARATMADIN

     Dağlar bir simgedir aslında.Ulaşılmazlığı zorluğu, mücadeleyi simgeler.Aşılmak istenen bir engeldir.Aşmaya çalışıyorsak eğer arkasında bizi bekleyen ulaşılmaya değer hazineler barındırıyor demektir.Bu belki de Ferhat gibi Şirin'e ulaşma çabası da olabilir. Arkasında ne olduğunu biliyorsan ve istiyorsan uğraş zaten...Peki ya hiç bir şey yoksa o dağların arkası ıssız bir çölse niye katlanır insan bunca zahmete.

15 Aralık 2016 Perşembe

PSİKOLOJİK YARDIM ALMAKTAN KORKMAYIN

     Dünya sağlık örgütü(WHO) tarafından sağlık şöyle tanımlanmıştır; herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması ve bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumu.

14 Aralık 2016 Çarşamba

KENDİ KİTABINIZI YAZMANIN ŞİMDİ TAM SIRASI

     Bazen öyle anlar vardır ki yapacağınız çok şey varken dahi hiçbir şey yapmak istemezsiniz.Üzerinizde bir boşvermişlik vardır.Uğraşmak istemezsiniz, artık ne olacaksa olsun dersiniz ama yapılacaklar yine sizi bekler.İşte böyle anlarda bir dürtü gerek insana. Belki bir arkadaşın gazlaması,belki bir başarı öyküsü, ya da basit bir kitap.
   

11 Aralık 2016 Pazar

DİSMORFOFOBİ

    Ayna karşısına geçtiğinizde kendinizi sevmiyor musunuz? Vücudunuzdaki küçük ayrıntılara takılıp bunları kendinize sorun mu ediyorsunuz? Eğer öyleyse ne yazık ki bir dismorfofobi hastası olabilirsiniz.

5 Aralık 2016 Pazartesi

DOĞAL TAŞLAR VE FAYDALARI

    Tabiat biz insanlar için kesinlikle mükemmel yaratılmış.Yaratılan her şeyde bir fayda bulunduğu gibi taşların da insanlar üzerinde birçok etkileri ve yararları var.

2 Aralık 2016 Cuma

EROTOMANİ

    Erotomani hastalığı kişinin başkalarının kendisini delice sevdiğine inanması yanılgısıdır.Hasta dışarıdan gelen hareketleri,mesajları,davranışları başkalarının kendisine aşklarını itiraf etmek için yaptıklarını düşünür.

ÖKÜZ SENDROMU (BOANTHROPY)

     Psikolojide benim için en dikkat çekici olanlar garip hastalıklar.Bunlardan bir tanesi de Boanthropy yani öküz sendromu. Sakin olun kızlar bu sendrom düşündüğünüz gibi sevgililerinize özgü bir hastalık değil. :)  Düşündüklerinize benzer yanlar bulunsa da aslında olay çok daha içler acısı. Neyse Allah düşmanımın başına vermesin.

1 Aralık 2016 Perşembe

DERT DİNLEMEK BEDAVA

      Herkesin merak duyduğu bir alan vardır illa ki. Benimki de kesinlikle psikoloji. İnsanların davranışlarının altındaki sebepleri çözümlemek, bilinçaltındaki bastırılmışlıkları öğrenmek, karakter analizleri yapmak benim için her zaman ilgi çekici olmuştur. Özellikle de duygusal hastalıkların, aşkın, sevginin, korkunun, heyecanın vb. yani büyün duyguların beyinden kaynaklanması psikolojiyi benim için daha iç gıcıklayıcı hale getirmiştir. :)
   

23 Kasım 2016 Çarşamba

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR DİYOR Kİ...

        ''Bilimsel araştırmalar diyor ki..'' hepimiz bu sloganla başlayan kaç habere maruz kaldık acaba. Haydi düşünelim biraz. Bir sabah kalkarsınız ve haberlerde, sosyal medyada ya da herhangi bir programda bu şok sloganla bir şeylerin bilimsel açıklamaları bize aktarılır. Bir de bu araştırmalar yabancı ülkelerin bilmem ne üniversitesinde yapılmışsa içimiz rahatlar ve katıksız inanırız. Peki bunlar ne kadar doğru?